Blogs door Leneke

Ontstemmen en harmonie

Mijn vader bespeeld de Tanpura. Een prachtig snaar instrument uit India. Het is een gevoelig ding en zoals Mar van der Velde zegt: 'om mooi te kunnen spelen moet je bevriend zijn samen. En de vriendschap moet goed onderhouden worden. Het ding op zolder zetten en af en toe bespelen dat werkt niet. En dat laat hij weten ook!'

Lees meer »

Het is zó makkelijk om van jou te houden

Kan je deze voelen? Laat hem voor de grap eens binnenkomen. Stel je voor dat iemand dat tegen je zegt, wat gebeurt er dan in je? Ik voel me gelijk ontspannen. Ik hoef dus niks te doen daarvoor?! Wat een opluchting! Daarna ook wel de gedachte van JAJA je zou me eens echt moeten kennen. Ongeloof.In de les van deze week hebben we het hier over gehad. Altijd leuk om kort in gesprek te gaan. Maar we kwamen er vooral achter dat so called LIEFDE en HOUDEN VAN voorwaardelijk is. Ik hou van je, tot dat je de buurvrouw gaat zoenen ;-)Ik hou van je maar...De liefde die het dichtst bij onvoorwaardelijke liefde komt is die van moeder naar kind. Je wordt blijkbaar geboren met heel veel potjes om te breken.Kun je onvoorwaardelijk van jezelf houden? Kun je zien wanneer je hard bent voor jezelf en wiens stem hoor je dan eigenlijk. De stem van de maatschappij, de stem van je moeder of van een leraar? Wanneer ben je die stem gaan geloven en is het jouw overtuiging geworden?

Lees meer »

Break free!

Toen ik pilates lessen gaf, moest ik heel precies zijn in mijn uitleg om ervoor te zorgen dat de oefening goed uitgevoerd werd. Want ieder lijf is slim en wil gemak. Elk lichaam zoekt easy en vanzelf de weg en plek waar het wel sterk is. Niet alleen tijdens het sporten trouwens.Je hele lichaam zoekt altijd naar moeiteloos en makkelijk. Dat is je grondtoon. Zo ben je geboren. Niet uit gemakzucht of luiheid, maar juist om optimaal te functioneren.Soms na teveel spanning, een trauma of gewoon een lange periode teveel willen, kan je lichaam de automatische stand naar ontspanning kwijt geraakt zijn. Dan lukt het niet meer vanzelf in de moeiteloze modus te komen.  Je blijft maar ‘aan’ staan, blijft maar spanning voelen.Samen kunnen we gaan oefenen om de automatische ontspanningsmodus weer wakker te maken. En echt, opeens… ís het daar weer. Je lichaam die tijdens het wachten van spanning naar ontspanning gaat. Van moeite doen naar moeiteloos. Dit zal alles raken. Ten goede! Je denken, je energielevel en je stressbestendigheid. Ook fysieke klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.

Lees meer »

De distel een ademhalingsoefening en paracetamollen

Tijdens een cursus tuinieren (niet overbodig) leerde ik waarom er op bepaalde delen in mijn tuin zoveel distels staan. De distel is net als ander ‘onkruid’ een signaal plant. Een indicator.Hij laat zien dat de grond te hard is en met zijn diepe penwortel breekt hij de grond. Zo kunnen andere planten makkelijker wortelen en wordt de grond beter doorlaatbaar. Samenwerking dus.Hij laat zien wat het probleem is en hij lost het op ook nog! De distel eruit halen is dus zoiets als de tuinman ontslaan. Beetje jammer.

Lees meer »