Ontstemmen en harmonie

Mijn vader bespeeld de Tanpura. Een prachtig snaar instrument uit India.
Het is een gevoelig ding en zoals Mar van der Velde zegt: 'om mooi te kunnen spelen moet je bevriend zijn samen. En de vriendschap moet goed onderhouden worden. Het ding op zolder zetten en af en toe bespelen dat werkt niet. En dat laat hij weten ook!'

 

Het kost dus tijd en vraagt om afstemming. En dan… Trillen de klanken van de vijf snaren in elkaar over. Harmonieus en verstillend.

 

Je lijf is net zoals dat instrument. Je mag er een goede vriendschap mee onderhouden. In die vriendschap luister je en neem je tijd om af te stemmen en te onderzoeken. Elke gedachte kan zomaar vorm krijgen in je lichaam. We noemen dat klachten of pijn, maar in wezen wordt er tegen je gesproken.


Genezen gaat dan zeker niet altijd over een klacht of ziekte die verdwijnt. En het gaat al helemaal niet over schuld. Het gaat over kansen. Het gaat over begrijpen en herkennen… Wanneer wordt de klacht erger, wanneer lijkt het te minderen? Wat heb ik nodig?

Yoga Centrum Veenendaal Leneke van der Velde

De relatie tussen adem, lichaam en gedachten. Gevoelens en emoties. Het is net zo’n delicate balans als bij het snaar instrument. Zo stuurt je lichaam bij en wijst de weg.


Ben jij een team met je lijf? Heb je een goede vriendschap samen?
Met het beoefenen van Yoga ontwikkel en versterk je deze vriendschap. Het is een prachtig pad wat je gaat bewandelen. Een pad van constant afstemmen en luisteren. Een heel fijn proces vind ik zelf.


Elke keer weer val ik in love met yoga. Het is een prachtige vrije vorm waar alle ruimte is voor jouw waarden, normen en eigenheid. Juist dat!
In individuele trajecten begeleid ik je in dit proces. Wil jij het gesprek aan gaan met je lichaam? Bel of mail me voor meer informatie!